Jacques Van Ommen Het verzorgen van een zeeaquarium

24 juni 2019

De Mini tapijtanemoon

Filed under: — admin @ 12:16 pm

Mini tapijtanemoontjes ( Stichodactlya tapetum )

Verlichting: matig tot veel

Lichte stroming

Bijvoeren

Houdbaarheid: uitstekend

Deze anemonen worden helaas o.a. omdat ze nogal prijzig zijn, niet veel in aquaria gehouden hoewel het juist makkelijk houdbare dieren zijn. Je moet natuurlijk wel weten hoe deze dieren te verzorgen maar dat geldt voor alle dieren in ons aquarium.

  Een paar exemplaren in mijn aquarium

Klik op onderstaande link om mijn complete mijn artikel m.b.t. dit onderwerp te lezen.

https://www.reefsecrets.org/index.php/dieren/andere-dieren/mini-tapijtanemoontjes-stichodactyla-tapetum

Ik wil beginnen mijn ervaringen met de zg mini tapijtanemonen met u te delen. Ik heb er in het verleden al eens iets over gepubliceerd maar dat was meer een aankondiging van het feit dat ze nu eindelijk ook in Nederland werden geïmporteerd. Ik heb in dat artikeltje geen foto’s kunnen laten zien omdat er toen nog geen kleurendruk werd gebruikt. Gelukkig kan dat nu wel en hoop ik u op deze manier de schoonheid van deze dieren te kunnen laten zien. Ze zijn er in praktisch alle kleurencombinaties. Zelden in een enkele kleur. . Ze worden geïmporteerd vanuit de Rode Zee en de kust ten oosten van Afrika, de Indo-Pacific, het Great Barrier Reef en vanuit zuidelijk Japan en Vietnam .
Wanneer ze binnenkomen zien ze er niet altijd uit zoals ze er in de natuur horen uit te zien. Door het transport kunnen ze wat van kleur af zijn. Via Diebo en de Rifwachter die zelf importeert, zijn er hier in de buurt verscheidene exemplaren binnen gekomen. Ik heb ze in verscheidene winkels gezien en daar waren ze niet groter dan ongeveer 6 tot 10 cm. Ze worden groter en mooier. Het ligt er ook aan uit welk gebied ze komen. Vanuit het Caribische gebied zijn ze iets kleiner dan bv wanneer ze vanuit het oosten worden geïmporteerd. Vangsten uit Vietnam kunnen de twintig cm en zelfs iets meer halen, de Caribische soort ruim 15 cm. Zoals veel koralen zullen ook deze anemonen fluoresceren onder actinische/blauwe verlichting. In het wild, worden ze bewoond door symb. garnalen (Thor amboinensis) en Periclimenes spp.) Anemoonexpert Dr. Dauphne Fautin en haar collega’s hebben eens gemeld 11 symb.garnalen op een enkel wild exemplaar aangetroffen te hebben. Er zijn geen meldingen bekend van symbiose met vissen.
In mijn aquarium worden ze niet bewoond door mijn symbiosekrabbetje en garnaal. Ook de percula’s vinden deze anemoontjes niet interessant. Het Maxi-mini tapijtanemoontje kan koralen netelen maar ze netelen niet zo sterk als bv de St. hadoni. Maxi-minis groeien vrij snel onder goede verlichting, maar u moet ook bijvoeren met bv bevroren ( verrijkte) Artemia, Mysis of andere vlezige voedingsmiddelen  In een gezond aquarium kunnen ze leven van het licht in combinatie met de vangst van kleine amphipods en andere kleine schaal dieren, maar Dr Shimek adviseert regelmatige voedingen van alle tapijt anemonen, groot en klein. (noot: Helemaal mee eens) Net als andere anemonen, kunnen ze soms pakketten van verteerd materiaal uitwerpen om zich te ontdoen van overtollige afval stoffen. Dit is normaal.

In mijn aquarium waarin ik een vijftal mini tapijtanemonen verzorg staan ze tussen softkoralen, poliepen en oren in zonder die dieren te beschadigen. Mijn grote tapijtanemonen staan wel apart.

De mini tapijtanemonen irriteren wel maar daar is het mee gezegd. V.w.b. het voeren had ik geen ervaring en heb ik het moeten uit proberen. Het lijkt mij ( ik heb ze nu bijna een jaar) dat een of twee maal per week voldoende moet zijn. Ze groeien bij mij op dit dieet als kool. Na een paar maanden waren ze in omvang bijna verdubbeld. Nu ben ik een beetje bang om teveel te voeren omdat ik in het verre verleden de neiging had de anemonen die ik toen in mijn aquarium verzorgde om de dag een grote garnaal, stuk vis en/of een regenworm te voederen. Het resultaat was dat ze groter werden dan ik ze in de natuur had gezien en ook de kleur leek fletser te worden. Een bioloog die ook verstand van zeedieren had, en dat heeft niet iedere bioloog zoals helaas veel mensen denken, een zeeaquarium houden is een specialiteit, liet mij weten dat dit veel te veel voedsel was. Vooral m.b.t. de anemonen diezoöxanthellen bevatten zoals de bekende rode tepelanemoon. De massa van een anemoon is veel minder dan je zou verwachten. Kijk maar eens wanneer een anemoon om welke reden dan ook zichzelf intrekt. Er blijft dan ook bijna niets van over.

Bij mijn klanten waar ik aquaria verzorgde werden de zg tepelanemonen en Cerianthussen helemaal niet gericht gevoerd. Dat kon ik de mensen niet laten doen. Deze anemonen aten met de pot mee. D.w.z. dat ze wanneer de vissen gevoerd werden , 3 maal per week, ze meeaten door het voedsel te vangen dat niet direct werd opgegeten. Bij een klant stonden ongeveer een twintig tepelanemonen en twee Cerianthussen in de bak en om de maand oogstte ik wel een tepelanemoon. Ze bleven groeien en delen. Het leken wel glasanemonen. Heeft iemand trouwens die wel eens gevoerd?

Grote voedseldelen worden door mijn mini tapijtanemonen niet opgenomen. Ik voer ze met kleine regenwormen, kleine Noorse garnalen en diepvriesvoer dat ik over ze heen spuit. Ze houden het voer minder stevig vast dan bv de grotere tapijtanemonen en ik moet ervoor waken dat de vissen het voedsel niet uit de anemonen trekken. Klein voedsel is geen probleem. Ik weet niet of dit in de natuur anders is. Ik denk dat in de natuur het niet (vaak) voorkomt dat er en complete vis in dit soort anemonen terecht komt. Ze zetten zich vast tussen de stenen en niet in de zandbodem zoals de St. hadoni.

Voortplanting

Een van de interessantste mogelijkheden m.b.t. Maxi-mini anemonen is dat ze gemakkelijk kunnen worden vermenigvuldigd. U kunt een Maxi-mini anemoon in tweeën snijden met een scherpe scheermes. Dompel de twee stukken kort in een iodine/zout water oplossing, en plaats ze daarna in uw aquarium. Binnen 3-5 weken bezit je twee perfecte kleine anemonen en het sterfte cijfer is zeer laag. Uit zichzelf zullen ze tevens reproduceren, asexual delen, door splitsing maar dat gaat niet zo snel als bv. bij de rode tepelanemoon het geval is.

 

Geen reacties

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress